Niet-medische mondkapjes voor het openbaar vervoer

Mondkapjes zijn al sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer. Dat is omdat het daar erg moeilijk is om afstand te houden en om dit goed te kunnen controleren. Toch is het belangrijk dat het openbaar vervoer beschikbaar gesteld wordt aan de Nederlandse bevolking. Het is milieuvriendelijker om met het openbaar vervoer te reizen, maar het helpt ook om files tegen te gaan en het stimuleert de economie. In het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes verplicht. Lees hier verder over welke kapjes dit zijn en waarom dat zo is.

Wat zijn niet-medische mondkapjes?

Een niet-medisch mondkapje is, zoals de naam al suggereert, niet geschikt voor medisch personeel. Het zijn mondkapjes die geen certificering of keurmerk nodig hebben en die niet getest zijn op hoe goed ze virussen en andere besmettingsvormen kunnen tegenhouden. Reizigers die een niet-medisch mondkapje dragen zijn niet beschermd tegen besmetting. Ze zorgen ervoor dat de drager het virus minder goed kan verspreiden.

Waarom zijn kapjes verplicht?

Situaties waarin niet-medische mondkapjes gedragen worden zijn dus alleen veilig als iedereen dat doet. Als niemand het virus kan overdragen, dan is iedereen beschermd. Zou er één iemand zijn die dan geen mondkapje draagt en het Covid-19 virus onbewust heeft meegenomen, dan brengt deze persoon iedereen in gevaar. Dat is de reden waarom niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn gesteld en waarom er zo streng op wordt gelet. De mate van bescherming is sterk afhankelijk van medewerking van iedereen.

Niet-medische kapjes kopen

Niet-medische mondkapjes zijn overal verkrijgbaar vooral sinds ze in het openbaar vervoer verplicht zijn gemaakt. Uiteraard worden ze op stations en bij kiosken aangeboden, zodat je ook als je een ongeplande reis maakt gewoon in kunt stappen. Daarnaast zijn ze te koop bij alle drogisten, zoals DA, Etos, Trekpleister, Kruidvat en Hema. Heb je je mondkapjes niet direct nodig, dan kun je ook online mondkapjes kopen. Let dan wel op de kwaliteit van de kapjes en controleer dat ze goed aansluiten als je ze opzet.

Zelf een niet-medisch mondkapje maken

Omdat in het openbaar vervoer alleen niet-medische mondkapjes verplicht zijn gemaakt, kun je deze ook zelf maken. De officiële instructies daarvoor zijn gemakkelijk online te vinden. We hebben hier ook een stappenplan opgesteld waarmee je zelf snel en gemakkelijk een mondkapje maakt die in het openbaar vervoer gedragen mag worden.

  1. Pak twee (katoenen) lapjes van 20 bij 27 centimeter en leg deze op elkaar.
  2. Breng aan de lange kanten een zoom aan van een halve centimeter en naai ze zo aan elkaar.
  3. Aan de korte kanten maak je een zoom van 1,5 centimeter die open is, zodat er een elastiekje doorheen kan.
  4. Pak twee elastiekjes van 18 centimeter en trek ze door de zoom aan de korte kant.
  5. Knoop de elastiekjes vast en controleer of het mondkapje goed zit. Eventueel stel je ze bij.
  6. Trek de knoop door de lus, rimpel de stof en naai de elastiekjes vast.
  7. Was je zelfgemaakte niet-medische op 60 graden voor gebruik.

Aanbevolen artikelen