Bloeddrukmeters

Bloeddrukmeter

Steeds meer mensen hebben een hoge bloeddruk. Ouderdom, een ongezonde leefstijl, overgewicht en te weinig bewegen zijn hiervoor verantwoordelijk. Veel mensen die met hoge bloeddruk leven, weten er niet eens van. Omdat bijna niemand regelmatig zijn bloeddruk meet als hij geen symptomen heeft. Het is buitengewoon belangrijk om uw waarden te kennen. Omdat een te hoge bloeddruk gevaarlijk kan zijn. Hoe komt het? Dat vertellen we je in dit artikel. Maar bovenal leert u hoe u de bloeddruk correct kunt meten. Want hoe eenvoudig het ook klinkt om een ​​bloeddrukmanchet om uw arm of pols te doen, dat is het helemaal niet. Zelfs kleine meetfouten kunnen tot foutieve meetwaarden leiden. Onze stapsgewijze handleiding met 5 eenvoudige tips helpt u fouten te voorkomen en uw bloeddruk nauwkeurig te bepalen.

Daarom moet u uw bloeddruk regelmatig meten

Het is geen geheim dat hoge bloeddruk gevaarlijk is en tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Het lastige van hoge bloeddruk is dat het vaak lang onopgemerkt blijft. Omdat een aanvankelijk hoge bloeddruk geen symptomen veroorzaakt. Ongemerkt zorgt de te hoge druk in de bloedvaten ervoor dat de bloedvaten sneller verkalken en zowel de bloedsomloop als de organen worden belast. Een hartaanval, een beroerte en andere hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn. De ogen en nieren kunnen ook worden beschadigd door zogenaamde “hypertensie”. Raadpleeg daarom dringend een arts, vooral als uw bloeddruk regelmatig te hoog is – ook als de waarden niet erg hoog zijn. Uiterlijk wanneer u de eerste tekenen opmerkt die wijzen op hoge bloeddruk, is het essentieel om een ​​arts te raadplegen. Als u bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn heeft, als u zich duizelig voelt, zich snel voelt of duizelig wordt, bijzonder nerveus bent of slaapproblemen heeft, kan dit erop wijzen dat uw bloeddruk te hoog is. De waarden hoeven niet eens heel hoog te zijn om uw lichaam te schaden en op middellange tot lange termijn ernstige hart- en vaatziekten te veroorzaken.

De oplossing van hoge bloeddruk begint met een bezoek aan de doktor war de bloeddruk kan worden opgemeten. Vertstandig is ook een bloeddrukmeter kopen, zodat dit regelmatig thuis gedaan kan worden.

Welke waarden zijn belangrijk en wanneer is de bloeddruk te hoog?

Aangezien de genoemde symptomen in eerste instantie niet specifiek zijn en ook op andere ziekten kunnen duiden, moet u weten welke waarden als normaal worden beschouwd. Er zijn twee waarden waarmee u rekening moet houden: de systolische (bovenste) en de diastolische (onderste) waarde, die beide worden gegeven in mmHG (millimeter kwikkolom). De eerste waarde geeft de druk in de slagaders aan wanneer het hart gespannen is, d.w.z. wanneer het bloed van het hart naar de slagaders pompt. De tweede waarde is altijd lager en geeft de druk aan die heerst als het hart zich in de ontspanningsfase bevindt, waarin het zich weer met bloed vult.

Normale bloeddruk wordt over het algemeen gebruikt als de bovenste waarde tussen 120 en 129 mmHg ligt en de onderste waarde tussen 80 en 84 mmHg. Hoge bloeddruk begint bij waarden van 130-139 / 85-89 mmHg. Afhankelijk van hoe oud u bent en of u eerder andere ziekten heeft gehad of andere risicofactoren die hart- en vaatziekten kunnen bevorderen, kunnen de ideale waarden voor u enigszins verschillen. U kunt hierover het beste met uw arts praten.
Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het meten van de bloeddruk?
Om erachter te komen of uw waarden binnen het normale bereik vallen, moet u uw bloeddruk correct meten. Dus doe je manchet om en ga aan de slag? Het is niet zo gemakkelijk. In feite kunnen er fouten worden gemaakt bij het meten van de bloeddruk, waardoor de resultaten scheef worden getrokken en u gaat geloven dat alles in orde is, terwijl dat in feite niet zo is. U moet daarom de volgende fouten zoveel mogelijk vermijden.

1. Mouwen naar achteren geschoven en dikke truien

Zelfs de verkeerde bovenkant kan ervoor zorgen dat de gemeten waarden worden vervalst. Want als u uw mouw naar achteren duwt terwijl u uw bloeddruk meet, kan uw arm bekneld raken. Als u de manchet over dikke kleding doet, kan dit tot onjuiste meetresultaten leiden. Overigens zijn dunne hemden of blouses meestal geen probleem, dus u kunt ze aanhouden zonder u zorgen te hoeven maken over mogelijke onjuiste waarden.

2. Meet uw bloeddruk na het eten

Sommige mensen hebben de neiging om de bloeddruk direct na een maaltijd te meten. Ze zitten op dit punt immers al aan tafel en het meetinstrument is mogelijk toch binnen handbereik. Maar dit is het verkeerde moment. Omdat het bloed nu nodig is in de spijsverteringsorganen, zit er dus minder bloed in de armen, wat ten onrechte kan leiden tot een lage waarde.

3. De verkeerde arm

Voor rechtshandigen is het meestal handiger om de linkerarm te gebruiken om de bloeddruk te meten. Daar is in principe niets mis mee. Omdat je in principe zonder problemen de bloeddruk op beide armen kunt meten. Dit leidt echter tot andere waarden. Omdat de bloeddruk aan de ene arm lager zal zijn dan aan de andere arm. Als u echt aan de veilige kant wilt zijn, moet u altijd eerst uw bloeddruk op beide armen meten. De hogere waarde moet dan de doorslag geven. In de toekomst kunt u deze arm dan gebruiken voor uw meting.

4. Alcohol en koffie

Cafeïne zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt, terwijl alcohol een ontspannend effect heeft en dus op korte termijn de bloeddruk kan verlagen, maar op middellange en lange termijn kan verhogen. Meting na het nuttigen van alcohol, koffie of andere cafeïnehoudende dranken wordt daarom niet aanbevolen. U moet echter altijd overmatig alcoholgebruik vermijden, niet alleen voordat u uw bloeddruk meet. Het zorgt voor stijgende bloeddrukwaarden.

5. Volle blaas

Het klinkt misschien raar. Een volle blaas kan er echter voor zorgen dat de bloeddruk stijgt. Wacht dus niet af om naar het toilet te gaan voordat u uw bloeddruk meet.

6. Spreek tijdens de meting

Het is belangrijk om stil te zijn bij het meten van uw bloeddruk. Want als u spreekt terwijl u dit doet, moet u ervan uitgaan dat het uw waarden vervalst.

7. Stress en tijdsdruk

Te laat komen, boodschappen moeten doen, snel aan het werk moeten of je kinderen horen ruziën? Wilt u toch snel uw bloeddruk meten? Dat zou je niet moeten doen. Want als u haast heeft of gestrest bent, kunt u er zeker van zijn dat u niet de juiste waarden krijgt. Dus neem de tijd en ontspan voordat u naar de manchet grijpt.

8. Voortdurend veranderende meettijden

Het is ook belangrijk om uw bloeddruk indien mogelijk tegelijkertijd te meten. U kunt het beste uw bloeddruk meten in de ochtend voordat u heeft gegeten, koffie heeft gedronken of uw medicatie heeft ingenomen, om te voorkomen dat deze externe invloeden uw resultaten vervalsen. Bovendien is hoge bloeddruk in de ochtend bijzonder gevaarlijk en moet daarom worden gecontroleerd. Aangezien de bloeddruk echter overdag fluctueert en ’s avonds een tweede piek bereikt, moet u eerst op verschillende tijdstippen meten om voor uzelf te bepalen wanneer uw bloeddruk werkelijk bijzonder hoog is. Idealiter houdt u zich aan dit punt in de tijd.

Aanbevolen artikelen