De lente breekt in met de eerste zonnestralen. Maar uiterlijk als ’s ochtends het autoraam wordt losgeschraapt, herinnert het ons eraan dat we voor de zomervakantie geen afscheid kunnen nemen van de kachels thuis. Martin is ook blij met de behaaglijke warmte van zijn infraroodverwarming en steekt nog elke dag zijn houtkachel aan.
De perfecte combinatie?
Martin woont met zijn gezin in een oudere boerderij in een kleine gemeente in Coevorden. 80 centimeter dikke buitenmuren isoleren het gebouw en beschermen het tegen kou, weer en wind. Thuis verwarmt hij voornamelijk met hout. Praktisch voor hem, want hij is boseigenaar, maakt zijn eigen brandhout en is daardoor onafhankelijk van de gasvoorziening. Samen met de zonnecollectoren op je eigen dak, die het water voor koken en douchen verwarmen, eigenlijk de perfecte combinatie. Of dat dacht hij. Maar na waterschade moest hij de hele vloer in de keuken en badkamer vervangen, behalve de dekvloer, en de radiatoren laten verwijderen. Dat was een jaar geleden. Martin besloot toen: Er was een eenvoudig, aanvullend verwarmingssysteem nodig voor de kamers die de muren warm en droog zouden houden. In de overgangsperiode moet het voor een aangename kamertemperatuur zorgen en, vooral na het douchen, mag er zich geen vocht in de badkamer verzamelen. De oplossing: een infraroodstraler.
En zo werkt infraroodverwarming
“In tegenstelling tot conventionele radiatoren verwarmen infraroodstralers niet de lucht in de woonkamer, maar verlichten ze bijvoorbeeld meubels of muren. De verwarmde lichamen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat ”, legt Martin uit. “Zelfs in de winter is er zelfs een kamerwarmte zonder lange doorlooptijd, die op je eigen lichaam net zo aangenaam aanvoelt als de warmte van de zonnestralen.” Voor hem scoort de infrarood verwarmingstechniek vooral door de eenvoudige installatie en onderhoudsvrije werking. Concreet betekent dit: het interieur van het appartement opmeten, verwarmingspanelen kopen en deze door een specialist aan het plafond of de muur laten bevestigen, de stekker in het 230 volt stopcontact steken, aansluiten op de radiogestuurde thermostaat en de schakelaar vak, waarbij u de gewenste temperatuur instelt. Afgewerkt.
Gezellige warmte in het clubhuis
Naast zijn werk als slotenmaker, is Martin een gepassioneerd boseigenaar en jager. Voor hem is jagen meer dan een vrijetijdsbesteding bij de nevenactiviteit: “Als jager moet je veel weten over het bos, de natuur en de dieren. Voor mij betekent dit verantwoord en zorgvuldig omgaan met mijn omgeving en duurzaam handelen. Ik probeer dat ook naar andere levensgebieden over te brengen. ” Als vertegenwoordiger van de schietbaan zorgt Martin ervoor dat alles rond de schietbaan in Wehr soepel verloopt. De jagers oefenen regelmatig schieten in verschillende disciplines – van jachtgeweer schieten op kantelfasen en everzwijnpoppen tot nauwkeurig slaan op 50 en 100 meter afstand. Na een training of bij speciale gelegenheden zitten de jagers graag samen in de lounge van het clubhuis direct bij de schietbaan. Niemand wil hier ook bevriezen. Tot ongeveer twee jaar geleden zorgde een gaskachel voor warmte in de woonkamer. Het verwarmingssysteem begon echter op te lopen en werkte als nachtverwarmers die moesten worden aangestoken voordat ze opwarmden.
Een nieuw verwarmingssysteem
In 2017 liet de wijkjagersvereniging de keuken in de logeerkamer ombouwen, de oude gasverwarming verwijderen en individueel instelbare infrarood verwarmingspanelen plaatsen: sindsdien schitteren vier modules met een afmeting van 60 bij 120 centimeter op de plafonds van de eetkamer en in de wachtkamer voor de individuele schietbanen. Doorstroomtoestellen zorgen voor het warme water. Zelfs als een gebouw zoals het clubhuis de klok rond niet wordt gebruikt, moet de kamertemperatuur stabiel worden gehouden, vooral in de winter. “Zo voorkom je schade aan het huis zelf en aan het interieur”, zegt Martin. “We hadden vooral last van vocht, alles voelde altijd klam aan.” Dat is niet meer zo. Dankzij de infrarood verwarming kan hij nu de temperatuur in het KJV clubhuis instellen op 14 tot 16 graden. Met behulp van een thermostaat en regeleenheid is het zelfs mogelijk om exact op de dag in te regelen wanneer de infraroodstraler de ruimte moet verwarmen en op welke temperatuur.
Lang leve de infrarood verwarming
“Voordat we altijd bevroren raakten voor de schietbaan, was het echt ongemakkelijk. De Jäger-collega’s komen nu graag samen in de wachtkamer – simpelweg omdat de lichte warmte van boven zo aangenaam is ”, zegt Martin. Over de levensduur van de infraroodstralers kan hij tot nu toe niet veel zeggen. Hij gebruikt het systeem tenslotte pas een goed jaar. Toch heeft hij er vertrouwen in: “Onze infrarood verwarmingsmodules zijn gemaakt van metaal. Dit is permanent hitte- en koudebestendig en zelfs na enkele uren gebruik worden de elementen niet zo heet dat je je zou kunnen branden – vooral omdat ze aan het plafond erboven zijn bevestigd, buiten bereik. ” Terugkijkend is Martin zeer tevreden met de beslissing om de infrarood verwarmingsmodules te laten installeren: “Voor mij is infrarood verwarming een echt alternatief voor conventionele verwarmingssystemen, omdat het afzonderlijk kan worden gebruikt en gemakkelijk te bedienen is.”
Natuurlijk kun je verwarmingspanelen aan laten leggen, en er is voor de badkamer en keuken ook een vloerverwarming electrisch mogelijk met infrarood verwarming.