Hoe duurzaam is tweedehands kleding?

Tweedehands

Zoals je weet, ben ik al heel lang een grote fan van gebruikte kleding – ik ben ermee opgegroeid en heb altijd veel tweedehands kleding gedragen. Wat ik natuurlijk niet heb gemist, is dat dit onderwerp de afgelopen jaren steeds populairder is geworden en gebruikte kleding steeds populairder wordt. Ik kan me nog een tijd herinneren dat het “niet cool” was om te dragen wat al werd gebruikt. Gebruikte kleding werd, althans zo voelde ik me, geassocieerd met “niet genoeg geld hebben om iets nieuws te kopen”. Ik zou zeggen dat dit ‘vooroordeel’ of cliché de laatste jaren uit de hoofden van de meeste mensen is verdwenen. De mogelijkheden om gebruikte kleding te kopen zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Maar hoe spannend ik deze ontwikkeling ook vind, je moet de hele zaak kritisch bekijken – want rommelmarktkoopjes en schatten uit oma’s garderobe zijn nu een trend geworden.

“Tweedehands is het meest duurzame wat je kunt doen”

Ik geef toe – je hebt deze zin waarschijnlijk meer dan eens van mij gehoord. Omdat tweedehands producten, welke soort dan ook, al in omloop zijn, zijn er geen nieuwe middelen nodig voor de productie als ik iets tweedehands koop. Even een kort overzicht: voor een katoenen T-shirt is ongeveer 2000 liter water nodig. Voor de productie van een spijkerbroek ca. 10.000 liter water. Dit alles kan ik besparen als ik een gebruikt onderdeel koop in plaats van een nieuw geproduceerd onderdeel. Klinkt in eerste instantie volkomen duurzaam, toch? Ja maar … Middelen besparen bij het kopen van gebruikte kleding is naar mijn mening een van de grootste en belangrijkste punten als het gaat om de vraag hoe duurzaam mijn tweedehandsaankoop is. Maar ik denk dat er nog andere punten zijn die moeten worden aangepakt:

  • van welke materialen zijn ze gemaakt?
  • waar koop ik de dingen?
  • waar komen de kleren vandaan?

Want één ding dat ik de afgelopen jaren heb geleerd is: tweedehands is niet zomaar tweedehands. Het maakt een groot verschil waar ik de spullen koop, want: deze kleding komt ook ergens vandaan en belandt niet met een vingerknip in de kast van een kledingtopverkoper of op de kledingrekken van een kringloopwinkel . Het ding met het materiaal

Laten we ons eerst aan dit punt wijden: het materiaal. Ik let al een aantal jaren goed op waar mijn kleding van is gemaakt – niet alleen bij het kopen van nieuwe, maar ook bij het kopen van tweedehands kleding. Polyester komt bijna nooit in mijn kast, vooral als het om tops of broeken gaat. Omdat het zo breed en los kan worden gesneden, uiteindelijk zweet ik nog steeds. En los van het feit dat ik het draagcomfort van polyester simpelweg buitengewoon oncomfortabel vind, hebben we hier natuurlijk ook het microplastic probleem: bij het wassen van polyester kleding komen de kleinste vezels los en komen ze in de rivieren en zeeën terecht. U kunt er hier meer over lezen. Daarom zorg ik ervoor dat de materialen natuurlijk zijn voordat ik iets koop: katoen, linnen, Tencel, hennep … er zijn echt veel opties.

Wat verandert er na het kopen van gebruikte kleding?

Ja, als ik tweedehands koop, bespaar ik eerst middelen – dat is absoluut uitgesloten. Maar ik moet er nog een toevoegen aan mijn vorige vragen: wat koop ik? Als ik, in plaats van zelf naar H&M te rennen, mijn kast vul met gebruikte H&M kleding die zo goed als nieuw is, zijn dit dan duurzame aankopen? Verandert dat uiteindelijk iets in het snelle modesysteem van steeds goedkopere en goedkopere kleding? Helaas is het antwoord nee. En net als bij zoveel andere dingen, kun je niet zeggen “Tweedehands is duurzaam” – het zijn de details die tellen. Want als er zoveel, soms ongedragen, fast fashion-items kunnen worden gekocht op platforms als Kleiderkreisel, betekent dat ook dat mensen ijverig blijven winkelen in deze winkels. Het is natuurlijk nog steeds beter om een ​​gebruikt fast fashion item te kopen dan een nieuw – daar bestaat absoluut geen twijfel over. Maar ook hier kunt u zich de vraag stellen voordat u koopt: Koop ik dit nu alleen omdat het goedkoop is? Of ben ik al heel lang op zoek naar precies dit onderdeel?

Aanbevolen artikelen