Zwanger worden

Zwanger

Zwanger worden: hoe lang kan het duren?

U bent bezig met het plannen van uw baby, maar op de een of andere manier lukt het niet? Het duurt gewoonlijk drie tot twaalf cycli voordat een vrouw zwanger wordt van regelmatige seks. Regelmatige geslachtsgemeenschap betekent elke dag seks hebben tijdens de vruchtbare fase (6 dagen rond de eisprong) om de kans op bevruchting te vergroten.

Zwanger worden lukt niet? Dan ben je niet alleen. Een derde van alle vrouwen moet langer dan een jaar wachten voordat ze zwanger worden. Artsen adviseren vrouwen tot 35 jaar om ongeveer een jaar te wachten voordat ze andere manieren proberen om zwanger te raken. Vrouwen die kinderen willen krijgen die ouder zijn dan 35 jaar, wordt aangeraden een arts te raadplegen en hun reproductieve gezondheid te laten controleren na zes maanden onvervulde kinderwens. We zetten de belangrijkste redenen op een rij waarom het langer kan duren of niet.

Geen ovulatie in de cyclus

Allereerst moet u goed op de vruchtbare dagen van uw cyclus letten. Vanwege de levensduur van het sperma en uw ovulatie, worden slechts vijf tot maximaal zes dagen per cyclus als vruchtbaar beschouwd. De meest waarschijnlijke zwangerschap is twee dagen ervoor en zo ongeveer de eisprong. Om deze paar dagen niet te missen, helpen ovulatietesten. U herkent de stijging van het hormoon LH (luteïniserend hormoon), dat het hoogst is ongeveer 24 uur voor de eisprong. Als u ondanks de ovulatietest en de Ovy-app geen eisprong kunt detecteren, dient u advies in te winnen bij een arts. Met een bloedmonster kan achteraf worden gecontroleerd of de eisprong heeft plaatsgevonden en wat de kwaliteit van de ijsbel was.

De vruchtbaarheid neemt af na de leeftijd van 25 jaar

De biologische leeftijd speelt een bepaalde rol bij de vruchtbaarheid van vrouwen. Vrouwen tussen de 20 en 24 jaar hebben de hoogste vruchtbaarheid. Hoe ouder ze worden, hoe groter de kans op zwanger worden, terwijl de kans op onvruchtbaarheid toeneemt. Op 35-jarige leeftijd is het vrouwelijk lichaam nog maar half zo klaar om zwanger te worden als op 25-jarige leeftijd. Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt het risico op misvormingen toe en kunnen complicaties zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes optreden. Ongeveer elke derde zwangerschap op deze leeftijd eindigt zelfs in een miskraam.

Vitamine tekort

Een onjuist dieet kan ook een gewenste zwangerschap beïnvloeden. Ook wordt aangeraden om voldoende zink, vitamine B en vitamine D binnen te krijgen, omdat deze stoffen de aanmaak van belangrijke hormonen bevorderen. Het gebruik van alcohol en roken door beide partners kan de zwangerschap in de weg staan ​​en moet worden vermeden. De vitamine B foliumzuur wordt beschouwd als de ultieme zwangerschapsvitamine. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de babyplanning moet u streven naar voldoende inname. Vooral als u de pil tot voor kort heeft ingenomen, beschikt uw lichaam mogelijk niet over voldoende foliumzuurreserves.

De kwaliteit van het sperma van de man

Als het niet lukt, moet uw partner ook een arts raadplegen. De spermakwaliteit is natuurlijk een doorslaggevende factor als het gaat om zwanger worden, want in ongeveer 40 procent van de gevallen ligt het probleem bij de man.

De schildklier

Of uw schildklier nu overactief of onderactief is, het is een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en die het vermogen om zwanger te worden vermindert. Volgens deskundigen heeft tien procent van de onbedoeld kinderloze vrouwen een schildklieraandoening. Dit kan echter eenvoudig worden verholpen door gerichte toevoeging van schildklierhormonen. We raden u aan om uw gynaecoloog uw schildklierwaarden te laten controleren, hem te vertellen dat u kinderen wilt hebben en, indien nodig, de schildklier te laten “aanpassen” met medicatie.

Stress

Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de babyplanning. Vrouwen met hoge niveaus van alfa-amylase (een stresshormoon) hebben een bijna 50 procent lagere kans om zwanger te worden dan vrouwen met weinig stress. Maar maak je geen zorgen: alleen als de stress enorm is en gedurende een lange periode aanhoudt, verstoort dit de hormonale balans.

Aanbevolen artikelen