Hoe de bobbelmuts zijn naam kreeg!

Ponponmuts

De winter heeft ons weer … de pomponmuts, of het nu met een kleine pompon is of met een dikke pluizige bal, is bevrijd van zijn zomerverblijf, de winkels zitten ook vol met de kleurrijke kerels … Tijd om dit brutale, decoratieve accessoire eens nader te bekijken.

De wintermode biedt veel gebreide mutsen met grappige bobbels (of wordt het de pompon genoemd?), professioneel afsnijdsels genoemd, maar veel eleganter in het Frans, ook wel pompons genoemd. Het wordt ook wel een bobbelhoed genoemd, omdat gekapte poedelstaarten soms vergelijkbare bobbelachtige structuren vertegenwoordigen. Of het nu gaat om een ​​pompon-, poedel- of pomponmuts, ze betekenen allemaal hetzelfde, maar waarom versieren we veel van onze gebreide mutsen met zulke ruige kerels?

Een ongeluk in de tijd van Napoleon als oorsprong van de bobbelhoed?
Als we een legende geloven die in de tijd van Napoleon in Frankrijk plaatsvond, dan was het de vrouw van Napoleon die in 1858 de bloedende hoofdwond van een zeeman verzachtte met haar zakdoek ineengedoken tot een bobbel nadat hij zijn hoofd op het dek had geslagen. Zo werden matrozenhoeden na dit incident voorzien van schokabsorberende pompons om dergelijke verwondingen te voorkomen. Tegenwoordig kan niemand bewijzen of dit eigenlijk de oorsprong was van de pomponmuts, maar het is altijd een leuk verhaal.

Zelfs vandaag de dag zijn er exemplaren van deze met bobbel bedekte zeemansmutsen in musea, maar we zien ze alleen op Mardi Gras en Carnaval. De matrozen van tegenwoordig dragen platte witte hoeden zonder bobbels.

Welke soorten pompons zijn er?

Tot nu toe werden pompons traditioneel gemaakt van wol. Wie heeft er op de kleuterschool niet moeizaam draadjes wol op kartonnen ringen gewikkeld totdat ze eindelijk dik genoeg waren voor de leraar om ze voorzichtig samen te trekken en open te snijden? We waren trots op de kleine bobbeltjes, die toen uit onze tassen bungelden. De mirte beach pompons worden volgens hetzelfde principe gemaakt, maar uiteraard machinaal, en ze sieren veel van onze gehaakte en gebreide mutsen. Maar nu zijn pompons niet meer alleen van omwikkelde wol, maar soms ook van brutaal nepbont met franjes, wat de muts een heel bijzonder karakter geeft.

Waar wordt de bobbel vandaag voor gebruikt?

Sommige mensen vinden het mooi, anderen storen ze gewoon, voor kinderen kan het ook praktisch zijn, omdat de hoed snel van het hoofd wordt getrokken. Maar mocht je het kind een capuchon willen aandoen als het regent of sneeuwt, dan zit hij natuurlijk weer niet op zijn plaats … in dit geval heeft myrtle beach ook bobbelvrije hoeden in de aanbieding.
Iedereen die zelf een wintermuts heeft gebreid of gehaakt, weet dat het hoofdeinde het moeilijkste is, en meestal niet het mooiste deel van de muts. Omdat hier steken moeten worden verminderd en gecombineerd totdat de “cirkel” sluit en het werk eindigt in een min of meer groot gat. Voor mij zou een bobbel hier de ideale oplossing zijn om deze gebreide puinhoop met zijn tochtige gaatje elegant te dichten. Dus weer een reden voor de bobbel of pompon.

Bobbel groot of klein, boven of achter?

In de mode voor volwassenen, en natuurlijk in de kinderkleding, maken we ook een onderscheid tussen pompmutsen op basis van hun snit. Bij nauwsluitende beanies troont de pompon direct in het midden van het hoofd en is hij van alle kanten zichtbaar. Meestal worden hier kleinere en lichte pompons gebruikt.
Terloops passende hoeden die naar achteren hangen, vaak met een grof gehaakte look, dragen meestal grotere pompons, die de focus van de hoed naar achteren verschuiven en zo het hoofd smaller doen lijken. Uiteraard mag de bobbel de muts niet van het hoofd trekken, dit wordt meestal voorkomen door een onzichtbaar ingewerkte elastische band of een brede fleece band, die ook de oren lekker warm houdt.
Tot zover de geschiedenis van de pompon en hoe deze wordt gebruikt op Myrtle Beach. Ik vergat bijna mijn kerstmuts, die natuurlijk ook een donzige witte bobbel draagt, en zelfs een zacht rinkelende bel. Wie weet, misschien is het niet de vrouw van Napoleon die de bobbelhoed heeft uitgevonden, maar onze vriend met een witte baard van de Noordpool? Deze vraag zal waarschijnlijk nooit volledig worden opgehelderd …

Aanbevolen artikelen