De juiste loop sportkleding

Sportkleding

Het is te heet, te heet! Had ik liever mijn korte broek aangetrokken of mijn hardloopjack thuis gelaten … Wie van jullie kent deze gedachten niet? Te vaak laat je je tijdens het hardlopen voor de gek houden door het weer en trek je warme kleren aan, maar soms ben je te luchtig. Zodat dergelijke storingen niet meer met je gebeuren, hebben we hardloopexpert Sascha Wingenfeld gevraagd hoe je je optimaal kunt kleden voor elk weertype.

Besteed niet alleen aandacht aan de schoen

De belangrijkste focus van de hardloopuitrusting moet natuurlijk liggen op de kwaliteit van de hardloopschoenen. Maar goede sportkleding maakt dagelijkse training en hardlopen gemakkelijker. De juiste hardloopkleding moet natuurlijk aangepast zijn aan het weer en het seizoen. “Hier verslaat de zogenaamde functionele kleding het eenvoudige katoenen T-shirt met lengtes. Goede sportkleding gemaakt van een functionele vezel zorgt ervoor dat het lichaamsvocht wordt opgenomen en afgevoerd door het lichaam ”, zegt expert Sascha Wingenfeld. Zo blijf je droog, de kleding plakt niet nat en zwaar aan het lichaam en wrijft niet. ‘We blijven op bedrijfstemperatuur en koelen niet af’, zegt Sascha. Al deze eigenschappen maken onze training gemakkelijker en hardlopen is leuker.
Hier kun je lezen waar je op moet letten bij het kiezen van hardloopkleding en waar de basisuitrusting uit bestaat:

Sokken

Een slecht passende sok kan blaren veroorzaken. Zorg ervoor dat je je sokken iets te klein kiest. Op deze manier kunnen ze geen rimpels veroorzaken die later wrijven. Goede hardloopsokken zijn gemaakt van antibacterieel materiaal zodat zweet naar buiten kan worden getransporteerd. “Het materiaal en de vorm van de hardloopsok zijn bepalend voor het welzijn van je voeten tijdens het hardlopen en dat is de basis van je hardloopstijl”, benadrukt Sascha.

Broek

Een hardloopbroek moet ook ademend zijn en vocht afvoeren. “Zorg ervoor dat de hardloopbroek niet te veel snijdt en dat de naden niet tegen de huid schuren. Dit kan op de lange termijn tot zweren leiden. Daarnaast moet je hardloopbroek je voldoende bewegingsvrijheid bieden zodat je je hardloopprestaties volledig kunt ontwikkelen ”, aldus de expert.

Loopkleding

Naast hardloopschoenen behoort een goed hardloopshirt tot de “basisuitrusting” van een hardloper. Hoogwaardige hardloopshirts transporteren vocht naar buiten, zijn ademend en beschermen tegelijkertijd tegen wind en kou. Goede materialen zorgen er ook voor dat ze de onaangename zweetgeur niet absorberen. ‘Nogmaals, zorg ervoor dat platte naden minder over de huid wrijven’, adviseert Sascha. Veel snitten hardloopshirts bieden veel bewegingsvrijheid en ondersteunen zelfs de bewegingen. In sommige gevallen dragen reflecterende elementen bij tot een betere zichtbaarheid van de hardloper bij ongunstige lichtomstandigheden. Sascha geeft om veiligheid: “Als je zonder hoge kosten wilt rennen, moet je hier niet sparen.”

Loopjas / loopvest

Met het juiste hardloopjack of hardloopvest train je in alle weersomstandigheden. Het beschermt je tegen kou, wind en regen. Het is echter belangrijk dat je de “tweede laag kleding” niet overdrijft. Regen-, wind-, fleece- en softshelljassen zijn niet geschikt voor elke run en niet onder alle weersomstandigheden. Hier is het belangrijk om ophoping van warmte onder de hardloopjas te voorkomen. Hardloopvesten zijn bijvoorbeeld extreem ademend en laten zweet door de armen en handen verdampen. Ze zijn ideaal in de overgangsperiode wanneer hardloopshirts alleen te koud zijn en hardloopjassen te warm worden. “Eigenlijk kun je zeggen dat je je moet kleden zodat het eigenlijk te cool aanvoelt. Het past meestal tijdens de training en het lichaam heeft nog steeds voldoende lucht om het af te koelen ”, zegt Sascha.

Hoofddeksel

Ons lichaam verliest een deel van zijn warmte via ons hoofd en moet goed bedekt zijn, vooral in de kou. Een ademende hoed wordt sterk aanbevolen, zodat het vocht zich niet op het hoofd verzamelt, maar direct naar buiten wordt geleid. Een hoed is ook een goede investering in de zomer omdat deze beschermt tegen UV-stralen, een beetje schaduw geeft en zweet weghoudt van de ogen.

Aanbevolen artikelen