Voordelen van een vaatwasser boven handen wassen

Vaatwassers maken niet alleen ons dagelijks leven gemakkelijker, ze hebben ook veel andere voordelen die misschien niet zo bewust zijn:
• grote tijdsbesparing
• Bijzonder hygiënische reiniging van de vaat
• Besparing in water en elektriciteit mogelijk (let op energie-efficiëntieklasse!)
• Minder spoelen is prettig voor de handen

Daarbij maakt het niet veel uit of je een dure of goedkope vaatwasser koopt.

Helaas zijn niet alle gerechten vaatwasmachinebestendig. Hoogwaardige glazen kunnen in de vaatwasser dof worden, u moet ook met de hand gecoat aardewerk en zilveren bestek blijven spoelen. Toch doet de vaatwasser veel werk voor je en is het een zeer goede investering, zeker voor grotere huishoudens.
Dus als u op zoek bent naar een (nieuwe) vaatwasser, moet u enkele fundamentele verschillen kennen die bestaan ​​in modelontwerp – bijvoorbeeld het verschil tussen volledig en gedeeltelijk geïntegreerde machines.
Gedeeltelijk of volledig geïntegreerde vaatwasser?
Een volledig geïntegreerde vaatwasser is nagenoeg onzichtbaar waardoor de gehele vaatwasser inclusief het bedieningspaneel verdwijnt achter een keukenfront. Het bedieningspaneel is geïntegreerd in de binnenkant van de deur. Bij een gedeeltelijk geïntegreerde vaatwasser daarentegen bevindt het bedieningspaneel zich aan de buitenkant van het apparaat. Het keukenfront sluit onder het bedieningspaneel aan.
links: gedeeltelijk geïntegreerde vaatwasser, rechts: volledig geïntegreerde vaatwasser
We verkopen bijna uitsluitend volledig geïntegreerde vaatwassers. Waarom? Omdat ze een doorslaggevend visueel voordeel hebben ten opzichte van semi-geïntegreerde modellen. Het volledige oppervlak van de vaatwasser past veel beter in de keukensfeer. Een bedieningspaneel onderbreekt daarentegen het gelijkmatige keukenfront. Tegelijkertijd zijn volledig geïntegreerde modellen slechts iets duurder.
Het enige nadeel van een volledig geïntegreerde vaatwasser is dat sommige modellen niet direct zien hoelang het apparaat nog in werkende staat is voor het wasproces. Sommige modellen projecteren de resterende levensduur met een ledlamp op de keukenvloer. Bij andere modellen daarentegen brandt slechts een klein rood lampje en weet de gebruiker niet precies hoeveel minuten de vaatwasser klaar is.
Wat is een XXL of grote vaatwasser?
Vaatwassers met grote capaciteit of XXL-vaatwassers zijn vijf centimeter hoger dan normale vaatwassers (86 cm in plaats van 81 cm). Hierdoor wordt de ruimte onder het werkblad perfect benut. In eerste instantie klinkt vijf centimeter niet veel. In feite is de extra ruimte duidelijk merkbaar als u grotere potten, borden of pannen in het onderrek wilt stapelen. Waar het in een normale vaatwasser krap kan worden, is er ruimte voor een grote vaatwasser, ook voor zeer grote potten.
Een groot aantal afwasmachinemodellen is verkrijgbaar in zowel normale maat als XXL-versies. De grote vaatwassers zijn meestal maar zo’n 30 tot 50 euro duurder dan hun kleinere broers en zussen. Deze meerprijs is zeker de moeite waard!
Bestekkorf of besteklade?
Als het gaat om bestekmand of besteklade, splitsen de geesten zich op. Allereerst om te begrijpen: de bestekmand is de kleine, afneembare mand in de onderste mand door het bestek te verzamelen. De bestekkorf is de klassieke variant voor het schoonmaken van bestek, die altijd in de vaatwasser is geïntegreerd. De besteklade bestaat ook al een paar jaar en neemt naast de bovenste en onderste mand een derde niveau in de vaatwasser in.

Aanbevolen artikelen