Graszoden leggen

Natuurlijk moet je vooraf bij een goede leverancier de graszoden kopen, nadat u vanzelfsprekend advies hebt ingewonnen over het juist gras voor uw tuin.

Bodemvoorbereiding en bemesting voor de nieuwe grasmat.

Maak de grond grondig los door te graven of te frezen, stenen en wortelonkruid te verwijderen.
Bij lichte zandgronden is het raadzaam om bodemactivator en compost toe te voegen. Bij zware gronden leidt de toevoeging van gewassen zand tot een betere, waterdoorlatende bodemstructuur. Werk de aggregaten in de grasonderlaag.

Vervolgens de grond stollen met een gazonroller, waarbij eventuele hoogteverschillen worden gecompenseerd. Het kost tijd en moeite om een ​​stevig, egaal grasoppervlak te produceren. Bestrooi nu een meststof met ongeveer 30 g / m² op het voorbereide oppervlak en hark het plat met een hark.

Leg de graszoden

Na levering moet de grasmat direct geplaatst worden! Verwijder de transportfolies direct na levering en stapel indien nodig de toplagen op de grasmatpallet zodat de graszoden worden belucht. Leg de grasmat naast elkaar, naast elkaar, zorg ervoor dat de montagerichting hetzelfde is en werk met een dwarsvoegoffset (in combinatie).
Draai een tuinkoord vast om de eerste rij vellen te leggen.
Gebruik houten planken om te leggen om geen voetafdrukken op het gazon achter te laten! Gebruik een groot mes om de grasmat op de randen van de paden en de rand van de bedden op de gewenste maat te snijden.

Rollen op de grasmat

Na het leggen wordt het opgerolde grasoppervlak opgerold om ervoor te zorgen dat de wortels van het gazon dicht bij de grond komen. Werk met een wals met een gewicht van ca. 60 – 80 kg diagonaal ten opzichte van de legrichting.

Geef het gazon water

Geef de grasmat direct na het rollen grondig water met een sproeier – ongeveer 10-15 liter / m² water. Geef het gazon de komende dagen ook grondig water, zodat de bodem wordt bevochtigd tot een diepte van ongeveer 20 cm en de gazonwortels in dit gebied groeien.

Verzorging van het gazon

Het gazon kan voor het eerst worden gemaaid na ongeveer zes tot acht dagen, maaihoogte ongeveer 5 cm. Let op scherpe messen op de grasmaaier en pak het maaisel op (opvangbak).

Wanneer kan de grasmat voor het eerst worden betreden?

De grasmat kan direct worden betreden. Na het kweken kan het al na 14 dagen in de moestuin worden gebruikt.
Vergeet de volgende bemesting niet na ongeveer zes tot acht weken en maai uw gazon regelmatig, minstens één keer per week, op een constante maaihoogte tussen 4,5 en 5 cm.
Geef het gazon in droge perioden goed water (10 – 15 liter / m²) – hij zal u bedanken met een aantrekkelijk “groen”!

Aanbevolen artikelen