Ventilatiebuizen met gecontroleerde ventilatie reinigen

Ventilatiekanalen

Ventilatiebuizen worden vaak vergeten, toch is het uitermate verstandig om dit regelmatig te laten reinigen of de ventilatiekanalen zelf reinigen.

Natuurlijk is het laatste goedkoper, maar het eerst wel gemakkelijker en u weet zeker dat de reiniging op de juiste manier gebeurt.

Allereerst moet u voorkomen dat de ventilatiepijpen helemaal vuil worden. We raden onze klanten aan om modellen te kiezen voor klassieke uitlaatluchtkleppen waarin filterzakken kunnen worden geïnstalleerd.

Niet zomaar een flinterdun pseudo-filtervlies met een dikte van 3 mm zoals je het kunt vinden, maar een filter met een kleine dikte en dus stofopslagcapaciteit en een oppervlak dat groter is dan de verbindingsdiameter van 100 mm of 125 mm. Dus niet alleen plat over de opening gespannen, maar met “buik”.

2 verschillende reinigingssystemen
Als u na een paar jaar gebruik van het ventilatiesysteem denkt dat schoonmaken goed is, kunt u 2 verschillende reinigingssystemen gebruiken.

In het eerste systeem wordt een bal in de pijpleiding op de verdeler gestoken. De klep wordt verwijderd en een plug met een aansluiting voor een stofzuigerleiding wordt in het klepgat geplaatst. Sluit de stofzuiger aan, zet hem aan, de bal rolt richting de stofzuiger en neemt het vuil mee. Mogelijk. Herhaal meerdere keren. Verkrijgbaar voor 75 mm buis, maar ook voor 90 mm en 63 mm.

Het tweede systeem is vergelijkbaar met het systeem dat u kent van de schoorsteenveger. Een haspel met 20 m flexibele GVK-draad en borsteluiteinde wordt in de buis gestoken en maakt het vuil los. Natuurlijk is de schoonmaakborstel niet van staal zoals de schoorsteenveger, maar van zacht nylon. Ook hier wordt het stof weggezogen met de stofzuiger die eerder uit de nylonborstel was gehaald. Past op de 75 mm en 63 mm plastic buizen en ook op het 100 mm piepschuimkanaal.
Maar wees niet ongerust. Zeer weinigen maken de ventilatiepijpen schoon. Kijk maar eens naar uw pijplijn, b.v. bij de klep. Als je uitlaatluchtkleppen met een filter hebt geïnstalleerd, zul je zien dat je het ontspannen kunt zien. U kunt kleppen met luchtafvoerfilterzakken krijgen voor luchtafvoerruimten zoals badkamers, toiletten, HWR.

Aanbevolen artikelen