Bomen planten tegen klimaatverandering

Boomverzorging

In een grote stad als Amterdam ligt de focus op het planten van bomen. Groen is immers belangrijk in een grote stad.
Het internet staat vol met herbebossingsprojecten en het schenken van bomen of het weggeven van bomen is enorm populair. Zo ondersteunt “Plant for the Planet” duurzame geschenken: of het nu gaat om de geboorte, een bruiloft, een verjaardag of juist om die reden: weg van consumeren, naar een betere levenskwaliteit!
Natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het planten van bomen en niet elk project is logisch. Op utopia.de vindt u een overzicht van ondersteunende organisaties.

Het zou natuurlijk het beste zijn als we de bomen zouden houden in plaats van bebossing. Helaas zijn er altijd meer bomen gekapt dan geplant. En als een boom ziek is of stormschade heeft opgelopen, ontkom je er niet aan. Het is des te belangrijker dat we vervangende beplanting zeer serieus nemen zodat onze steden groen blijven. Hierbij geldt: Wie een boom kapt – uiteraard alleen met officiële goedkeuring – is verplicht voor een vervanging te zorgen. De natuurbeschermingsautoriteiten adviseren bij de keuze van de vervangende bomen over inheemse soorten. Hier kunt u ook advies krijgen over welke boom geschikt is voor welke locatie zodat deze zich optimaal kan ontwikkelen.
Bomen correct planten: wat is belangrijk!
Koop de boom, graaf een gat, plaats de boom, giet de grond erop en geef hem water. Zo eenvoudig is het niet, want er zijn een paar zaken waarmee je rekening moet houden bij het planten voor een optimale ontwikkeling van een boom. Als bomen correct worden geplant, leveren ze een enorme bijdrage aan het verbeteren van de levenskwaliteit – vooral in steden.
Ze bieden niet alleen een prachtig zicht, maar ook
• onze lucht zuiveren
• dienen als schaduw
• leefruimte bieden aan de lokale dierenwereld
• beschermen ons tegen storm en vorst en hun wortels beschermen de grond tegen erosie

Maar niet elke boom is geschikt voor elk leefgebied. De juiste keuze is cruciaal, zodat hij zich op zijn gemak voelt en zijn volledige potentieel kan ontwikkelen. Het is dus logisch om bomen te planten die typerend zijn voor het klimaat en de regio. Als u ook voor het planten de standplaats zorgvuldig controleert, hoeft u zich achteraf geen zorgen te maken dat de bomen zich niet naar wens ontwikkelen. Hierbij spelen factoren zoals het boomtype, boomgrootte van de volwassen boom, kroonstructuur en diameter, waterbehoefte, bodemvoorkeuren of droogtebestendigheid een belangrijke rol. Aanplant kan alleen duurzaam zijn als deze levensomstandigheden op lange termijn worden gehandhaafd.

Het juiste moment is belangrijk!

Alles heeft zijn tijd in de natuur. Dit geldt natuurlijk ook voor het planten van bomen. In feite hangt het kiezen van de juiste planttijd af van het wortelstelsel, het type plant en de winterhardheid.
De perfecte planttijd
• Kale wortelbomen worden geplant van oktober tot april.
• Bomen met kluiten worden geplant van oktober tot mei.
• Containerbomen met potbalen worden het hele jaar door aangeplant, met uitzondering van strenge vorstperiodes.

Voor winterharde bomen is de herfst de geprefereerde planttijd. Ze vormen al vroeg in de aarde wortels en verzekeren zo een voordeel ten opzichte van de bomen die in de lente zijn geplant. Het is beter om de minder winterharde soort in het voorjaar te planten.
Bij plantensoorten maken de experts onderscheid tussen groenblijvende en bladverliezende planten en bladverliezende en naaldplanten. Bij het wortelstelsel staan ​​struiken die zijn uitgesneden met aardebalen, struiken met kale wortels en potbalen die zijn gegroeid in plantenbakken.

Simpel oude bomen vervangen door jonge?

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Het anwoord is simpe: NEE.

Oude bomen zijn waardevol en moeten zoveel mogelijk behouden worden. Ook zieke bomen moet niet zomaar gekapt worden.

Een boom heeft net als een struik onderhoud nodig, dat kun je natuurlijk bij grote bomen niet zomaar zelf doen, dan ben je de expert. Bijvoorbeeld Denheldboomverzorging.nl, een expert op he gebied van onderhoud bij bomen.

Aanbevolen artikelen