Welke autoverzekering

Het kiezen van een voordelige autoverzekering met goede dekking kan lastig zijn. Welke verzekering is het best voor jou? Om dat de weten heb je informatie nodig over de mogelijke autoverzekeringen.

Autoverzekeringen kunnen onderverdeeld worden op basis van de dekking. Hier hebben wij 3 soorten autoverzekering:

wettelijk aansprakelijkheid (WA) – een verplichte verzekering; deze verzekering dekt de schade die met een auto veroorzaakt wordt waarvoor de bestuurder van de auto aansprakelijk is. Als je bijvoorbeeld betrokken bent bij een auto-ongeluk waar iemand zwaar gewond of arbeidsongeschikt raakt, zou je zonder deze verzekering levenslang de financiële gevolgen van deze situatie moeten dragen. Volgens de wet ben je verplicht deze autoverzekering af te sluiten. Als je zonder geldige WA-verzekering rijdt, loop je een zeer hoog risico, en als je door de politie betrapt wordt, moet je een hoge boete betalen.

WA + beperkt casco – deze verzekering dekt de eventuele schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld als je auto door een storm of brand wordt beschadigd, of als hij wordt gestolen. De gebeurtenissen die kunnen worden vergoed zijn in de voorwaarden bepaald.

WA + volledig casco (all risk verzekering) – let op, deze verzekering dekt niet ALLE mogelijke risico’s, maar wel de meeste. De schade wordt niet vergoed als het een gevolg is van normale slijtage of als het met opzet door de eigenaar is toegebracht. Deze verzekering is het meest populair bij nieuwe en dure auto’s, waar het repareren van zelfs beperkte schade heel duur kan zijn.

Naast deze onderverdeling kunnen autoverzekeringen ook ingedeeld worden op basis van de doelgroep van bestuurders. Hierbij hebben wij:

– de Jongeren autoverzekering – jongere mensen betalen meestal meer voor hun autoverzekering. Het uitgangspunt is dat jongeren vaak roekeloos rijgedrag vertonen. Maar er zijn verzekeringsmaatschappijen die bijzondere premies aanbieden voor jonge autobezitters.

Vrouwen autoverzekering – volgens onderzoek rijden vrouwen meestal wat meer voorzichtig; daarom hebben sommige verzekerars speciale autoverzekeringen voor vrouwen;

– de zogenaamde “Oldtimerverzekering”: een autoverzekering voor oudere auto’s, waarvoor je lagere premies betaalt. Hoe oud je auto precies moet zijn om hem als oldtimer te kunnen verzekeren verschilt per autoverzekeraar. Gewoonlijk moet de auto ongeveer 15 jaar oud zijn. En hoe ouder de auto, hoe lager de premie.

Aanbevolen artikelen